Tørket frukt

01

Pitaya


Frukten som på grunn av sitt utseende ofte omtales som dragefrukten.
Det finnes to ulike typer pitahaya. Den gule og den røde. Det er den gule du finner i Colombia. Under skallet har du et hvitt og kremaktig fruktkjøtt med små svarte frø. Smake minner om jordbær og pære. Ja den minner om jordbær og pære!

Bruksområdene til pitaya er svært varierte, men den kan brukes i salater, til iskremen, i yoghurten eller det du måtte ønske.

02

Mango

En veteran på det norske kjøkken, men aldri utgått. Mangoen antas å opprinnelig å stamme ifra India, men dyrkes i dag i subtropiske og tropiske klimaer, noe som gjør den til en selvfølge i Colombia. Visste du at mangoen er den mest spiste frukten i verden etter bananen?

Dette skyldes den fantastiske smaken som ofte kun omtales som en søt tropisk aroma.

Den spesielle men søte smaken gjør frukten anvendelig i alt fra matretter, bakverk, yoghurt, frokostblandinger, juice eller smoothie.

Den er spesielt rik på vitamin A og vitamin C.

 
03

 Ananas

Ananas er allerede godt kjent i Norge. Frukten kom først til Europa med Columbus og omtales som en tropisk frukt. Den har en svært frisk og syrlig smak og en rekke varierte bruksområder. Den anvendes ofte i kjøtt og fiskeretter, eller som snacks, til desserter, salater, frokostblandinger, og smoothies.

Ananasen har et naturlig lavt kaloriinnhold samt et høyt innehold av Vitamin A og C.

 
04

Goldenberries (inkabær)

Goldenberries, inkabær, lyktebær, physalis… Kjært barn har mange navn, og inkabær er intet unntak. Bæret vokser vilt i Amazonas og er blant de mest brukte fruktene på det colombianske kjøkken. I Norge kjenner vi inkabær som det lille oransje bæret på topppen av desserten, og som en superfrukt for dets rike næringsinnhold. I Sør-Amerika brukes bæret gjerne til juice og smoothies.

Dette bæret er fult av vitaminer som Vitamin A, C, B1, B2, B6 og B12. Det inneholder også store mengder med protein, bioflavonoider og karotenoider.

Det har en syrlig smak og egner seg spesielt godt til smoothies, juice, frokostblanding,
salater, eller snacks.

 

Fruktpuré

05

Guanabana

Guanabana eller graviola er en frukt som stammer fra treet Annona Muricata. Den vokser vilt i Mellom- og Sør-Amerika. Fordi frukten vokser naturlig i tropisk klima er forekomsten av guanabana svært høy i Colombia da 42 % av landet er dekket av regnskog. Smaken beskrives som en mellomting av ananas og jordbær – og det kan vi bekrefte!

Denne frukten smaker fantastisk og drikkes ofte som smoothie med melk og isbiter.
Prøv deg gjerne frem. Kanel og chili er gode kombinasjoner med Guanabana.

Frukten har blitt brukt som folkemedisin av indianerne i Amazonas igjennom århundrer for reduksjon av blodtrykk, drepe parasitter, imot depresjon, leverproblemer, hjerteproblemer, astma, og artrose.

Frukten markedsføres også som en kur for kreft fordi den i laboratorieforsøk har vist seg å kunne drepe kreftceller. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige studier som tilsier at inntak av frukten eller substanser fra den har noen effekt på kreft i menneskekroppen

Har du ikke smakt guanabana? Da foreslår vi at du smaker guanabana!

 
06

 Feijoa

Feijoa (uttales feihåa), også kjent som vill guava og ananasguava kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den vokser vilt i Andesfjellene. Den trives i et subtropisk klima med temperaturer i overkant av 15 grader celsius. Fruktkjøttet er gult og kremaktig mykt. Smaken beskrives som intens søt-syrlig og sterkt aromatisk.

Feijoa har flere bruksområder og brukes blant annet i vin, iskrem, smoothies, sukkertøy, samt desserter.

 
07

 Tamarindo

Tamarindo stammer opprinnelig i fra Afrika, men vokser også i tropisk og subtropis klima langs den karibiske kysten av Sør-Amerika.

Den modne frukten er en brun belg med tynt hardt og loddent skall. Inni sitter et eller flere frø omgitt av en gummiaktig masse som er det spiselige fruktkjøttet.
Langs den karibiske kysten av Colombia finner du utsalgssteder av tamarindo-juice overalt. Sammensetningen av tamarindo-drikker varierer, men basen består ofte av honning, kardemomme, dadler, og koriander.

Den brukes også i en rekke sauser, eller som smakstilsetter ved ulike matretter.

Tamarindo er spesielt rik på tiamin, vitamin-A, folsyre, riboflavin, niacin, og vitamin-C.

 

08

 Maracuya

Maracuya er en type pasjonsfrukt på størrelse med en stor appelsin. Den har et gult, litt tykkere skall, og de spiselige kjernene er nesten sorte. Smak og bruksområde er det bare fantasien som setter begrensninger for. Den søt-syrlige smaken gjør den anvendelig i alt fra frokostblandinger, juicer, smoothies, og yoghurt. Det er den mest brukte pasjonsfrukten i Colombia.

Den er rik på vitamin A, vitamin B6, vitamin C, og fiber, samt jern, magnesium, fosfor og kalium.

 
09

 Lulo

Lulo omtales ofte som en ”småappelsin” grunnet sitt oransje skall og størrelse.
Frukten har en sitrusaktig smak som minner om en kombinasjon av ananas, rabarbra og lime. Dette gjør at den egner seg spesielt godt til juice eller smoothies.

Den stammer opprinnelig ifra Andesfjellene i det nordvestlige Sør-Amerika.

Lulo har høye nivåer av vitamin A, niacin, riboflavin , tiamin, samt kalsium, jern, og fiber.